av Leif Erlingsson
2008-12-07

Tidigare publicerad på lege.net och av Tidningen Kulturen.

Vi har alla en historia – skälet till att vi är här!  För att få en egen historia, för att gå vår egen väg.  Vägen är målet.  Kan vi sedan ta del av varandras väg, lyssna…  Jag har alltid fattat detta intuitivt, och lyckligtvis gjort.  Men vår kultur har inte fattat…  Tyvärr.  Därför är vår kultur stupid – farligt stupid.  Tar ej tillvara vår gemensamma intelligens och blir därmed farligt dum.  Jag vill ändra vår kultur, vår civilisation.  Mer kommer. :) 1

Finanskrisen som åskådningsexempel på stupiditet
För några veckor sedan fattade de svenska ekonomi-’experterna’ till sist det mina vänner de så kallade ‘konspirationsteoretikerna’ vetat mycket länge:  Att dollarn är värdelös.  Man har ännu inte meddelat denna nyhet till de vanliga nyhetskonsumenterna, men svenska insiders och special-debattprogram har nu tagit upp detta (som tidigare var ‘konspirationsteorier’ 2 ).

När USA-ekonomin havererar – vilket man alltså enkelt kunnat förutse om man inte kört fast i loop-tänkande 3 – så behöver jättarna Kina och Arabvärlden flytta sina ENORMA investeringar bort från det sjunkande “Titanic”.  Även det förutsåg många – men inte våra svenska makthavare, för de lyssnade bara på varandra.  Nu blir det stupiditet i kvadrat eller kubik, för om inte Sveriges idioter vid rodret 4 hade styrt precis som krigsbrottslingarna i USA 5 ville, med resultat miljoner släckta liv och skövlandet av kulturens vagga Mesopotamien = Irak samt Sverige deskrediterat även i Afghanistan (som nu vill ha tillbaka Talibanerna hellre än USA med medlöpare), så skulle Araberna säkert gärna investerat här.  Men tji arabpengarna, för Sveriges idioter vid rodret har tydligt annonserat att det enligt dem är en god affär med krig i Irak 6.  Idioter!  Man tar sig för pannan, hur kan vi förstöra våra pensioner på sådan idioti?!?!?!  Sedan Kinesernas pengar.  De hade tänkt investera i ett kulturcentrum i Kalmar, enligt mina källor.  Men hellre än att bli skymfade för sina människorättsöverträndelser i Kina, så åkte de hem.  Nu är ju saken den att det förvisso sker sådant i Kina, men varför gör vi svenskar en stor sak av det men är så jämförelsevis snälla mot USA och Israel som orsakat mångfalt fler skövlade liv genom sina folkmordsaktiviteter i Irak och i de ockuperade palestinska territorierna?  Jag kan förstå kineserna.  Antagligen måste vi demonstrera året runt, år ut och år in, utanför USA:s och Israels ambassader mot deras människorättsövergrepp, innan vi har moralisk rätt att demonstrera en endaste dag mot Kina. 7

Förvärvad stupiditets- och loop-immunitet
Styckesrubriken är aningen missledande.  Man kan inte bli immun mot att hamna i nya loopar.  Inte heller kan man bli immun mot stupiditet.  Men man kan förvärva självinsikten att man är stupid och att man hamnar i loopar.  Och med hjälp av denna självinsikt kan man övervinna stupiditet och loopar!

Den som inte har denna självinsikt när ofta (oftast ?) fördomen att de som dras in i loopar såsom Jehovas vittnen, Mormoner etc generellt sett skulle vara mentalt svagare än andra.  Medan de som 1) dragits in enligt ovan och 2) genomskådat sin egen stupiditet, de vet 3) hur man kan de-loopa.  Man känner igen mönstret, när man åker in i en loop, och vistelsen där inne kan bli behagligt kort.  Genom att vi omöjligt i vårt tänkande hela tiden kan se allt ur alla perspektiv samtidigt så är det helt naturligt att vi dras in i nya loopar.  Om vi alls tänker.  Och om vi inte tänker så är vi fast i vår ursprungliga loop.  Men som tänkande människor dras vi hela tiden in i tänkande som inte täcker alla perspektiv – vi är ju människor.  Därför är det nödvändigt att vi kan genomskåda vår egen ofullkomlighet /stupiditet, för att snabbt kunna ta oss ur igen, efter att vi har lärt vad vi behövde lära från insidan av den nya loopen.

Vilken kompetens alltså behärskas av en massa avhoppare från olika slutna tänkanden.  Förvärvad stupiditets- och loop-immunitet, så att säga.  Även om det inte så mycket handlar om immunitet, som snarare att man inte FASTNAR i loopen.  Medan de besserwissrar som tror sig själva stå över att fastna i loopar redan sitter fast!  Inse att du är en apa!  För då kan du bli en människa!

Civilisationens kris
Den finansiella kollapsen var tydlig redan 2001, då Enron imploderade i USA.  Det signifikanta var att det var Crème de la Crème av finanselit med högsta betyg från bästa skolor som körde av banan.  Skandalen går hela vägen in i ovala rummet i Vita Huset, med George W. Bush, Dick Cheney, Paul O’Neill, Harvey Pitt, Colin Powell, Gray Davis, Arnold Schwarzenegger, Bill Clinton, Rubert Murdoch (mediemagnaten!) och Summer Redstone.  Jag tror Lyndon H. LaRouche, Jr. har rätt när han talar om en accelererande moralisk och intellektuell degeneration av moderna akademiska och relaterade institutioner 8 , och detta vågar jag hävda utan en endaste universitetspoäng på mitt samvete.

Lösningen på finanskrisen
LaRouche har förresten också det enda förnuftiga svaret – ja, han är långtifrån ensam om det – till vad som bör göras åt finanskrisen: Släpp skiten! 9  Låt alltså de finansiella derivaten gå åt skogen.  De och dollarn är ändå räddningslöst förlorade.  De nuvarande monetära systemen är (bubbelekonomiska) kreditsystem som inte kan räddas.  Inte inom systemen.  Systemen är slut, kaputt, finito, stöds enbart och endast av kvarvarande förväntningar.  Jag har kronor därför att mina räkningar kommer i kronor, och enbart därför.  Utöver det så är pengarna värdelösa.  Ett helt nytt system behövs.  Som sagt, jag och mina vänner har vetat detta länge, läs den andra fotnoten. 2  Ett helt nytt system behövs, valutareformer.  Och system som INTE baseras på att skapa pengar ‘med trollspö’ (med kreditbubblor).  Istället föreslår LaRouche, och jag brukar inte vara någon större LaRouche-fan men han har banne mig rätt här, att de gamla pengarna får gå i bankrutt, och att de olika regeringarna sedan utfärdar krediter som lån för att finansiera olika projekt eller internationella lån, eller för att utfärda ny valuta.  Men det privata amerikanska ‘Federal Reserve’ får gå i konkan, och kanske även Riksbanken, som Sveriges regering inte har någon kontroll över.  Och likadant i alla andra länder som sedan 1989-1991 med Maastricht överenskommelse och liknande överenskommelser inte har någon som helst kontroll över de istället till stora delar London- och olje-styrda centralbankerna.  Låt skiten gå i konkan, London får tycka vad de vill, och skapa nya och RIKTIGA pengar som finansierar verkliga välståndsskapande projekt. 9  Pensionerna?  Ja, hur dum får man vara?  Jag slutade tro på sådana sagor för många år sedan.  Om den politiska viljan finns, så blir det något.  Annars inte.  Det finns inga sparade resurser, iallafall.

Lösningen på stupiditetskrisen
Att vi blir ordentligt uppskrämda ur våra bekvämlighetsneuroser är den katalysator som kan få oss att lämna loopen.  För oss som lämnat slutna tankesystem började det med att det blev obehagligt.  Med rejäl kognitiv dissonans.  Säg hej till omfattande samhällelig kognitiv dissonans!
______

Länkar och fotnoter:

 1. Tänker jobba på projektet att göra vår kultur mindre farligt stupid på http://leiferlingsson.lege.net/ (på Engelska).

 2. Polisanmälan av Banksystemet“, av Roland Mollbrandt, 2008-03-31, där han bl.a. påtalar att man trollar fram pengar utan täckning (= skriva checker utan täckning = bedrägeri).  Och som första kommentaren drygt 10 dagar senare påtalar, “Och ingen orkar kommentera ens.“  Själv flyttade jag redan i slutet av augusti 2006 bort alla pensionsfonder jag kunde styra över, mina och hustruns, bort från de faktiskt då hittills mycket lönsamma ‘Emerging markets’ fonder där vi hade haft dem, till “Likviditet”, det stabilaste man kunde välja.  Jag trodde nämligen inte vare sig på marknaden eller dollarn.  Jag visste bara inte exakt när pyramidspelet skulle rasa.
 3. Jag har förstått hur enkelt det är att bli ‘loopbotomiserad’ in i ett slutet paradigm som sedan ingen utanför kan öppna.
 4. Göran Persson, Kalle Bildt och andra.  (Jag hörde att Carl Bildt hatar när man säger Kalle, så därför gör jag nu det.)
 5. “Krigsbrottslingarna i USA”, den numera deskrediterade maktklick som fram tills tidigt i våras var tongivande, de nybrottsliga (Nykonservativa = “Neo-conservatives”, förkortas “NeoCon’s”, där “Con” är kan utläsas som förkortning för “Convicted”; “dömd brottsling”, vilket är mycket passande i sammanhanget).  Se även text under styckesrubriken “Konspiration med erkända krigsbrottslingar” i texten “Den oändliga fräckhetens matematik“, Leif Erlingsson, 2008-09-14, där jag kortfattat refererar en konferens “Justice Robert Jackson Conference On The Planning for Prosecution Of High Level Americal War Criminals” i Andover, Massachusetts, USA, som jag såg via video-direktsändning över Internet.
 6. Göran Persson sa i någon av de stora dagstidningarna (tror jag läste det i DN) inför Irak-kriget ungefär att ett snabbt och effektivt krig i Irak är bra för [den svenska] ekonomin.  Den exakta referensen är säkert lätt att hitta, men jag glömmer det aldrig.  Förresten bestämde jag mig för att söka upp den, och hittade den lustigt nog inte längre på DN där jag tror att jag ursprungligen läste den, eller på någon av de andra stora tidningarna.  Månntro de skäms?  Eller också har de inte kvar så gamla artiklar på nätet.  Men jag hittade Göran Perssons uttalande “Ett kort krig kan t o m vara bra för ekonomin” bl.a. i “Arbetarmakts nyhetsbrev nummer 139 (04/03) – 030224“.  Givetvis blev det skandal och Göran fick ta tillbaka sin groda, men en sådan här sak går egentligen inte att ta tillbaka.  Jag är inte den enda med gott minne för skandalös idioti.
 7. Jag är inte så naiv att jag inte inser att demonstranter hetsas av opinionsbildare och att den som styr opinionen styr demonstranterna.  Inte heller kineserna är så naiva.  Möjligen att den svenska allmänheten är så naiv.
 8. Kepler’s Actual Discovery: Mathematics Is Not Science“, Lyndon H. LaRouche, Jr., 2008-11-05.
  Här nedan några utdrag:
  “The systemic incongruities of the two dominant modes of human sense-perception, sight and hearing, guided Kepler to discover the principle on which all competent modern science education, and also Classical modalities in modern art, depend: the recognition that the mere mathematical portrayal provided by sense-perception, is, at its best, the mere shadow cast by those true scientific principles which lie, ontologically, outside the domain of that which could be known through the formalities of mere mathematics.

  “This discovery of a universal gravitation of the Solar System, by Kepler, demonstrated the systemic absurdity of all assumptions to the effect that the universe is organized according to the notions of simple sense-certainty.  Kepler did that in the most profoundly comprehensive, and conclusive way.  All competent approaches to matters of essential principle since that discovery by Kepler, depend upon locating the principle of reason which governs the universe ontologically in the human mind, such as the mind of Helen Keller, rather than the mere senses.  That is what is reflected in the genius expressed in common by Max Planck and Albert Einstein, in their opposition to the frauds of the respective followers of bad Ernst Mach and far worse Bertrand Russell.”

  “In the later half of the Fifteenth Century, the ancient evil of usurious Venice was then regaining much of the predatory, usurious, political power of its financier class.  It was focusing that power strategically, politically, with the intention of breaking-up the unity of leading sections of western and eastern Christianity through the special operations against targets Moscow, the Balkans, and Constantinople.  This led to the outbreak of a long period of religious warfare throughout Europe, from the launching of the expulsion of the Jews from Spain, in 1492, until the 1648 Peace of Westphalia.  The motive for the philosophical reductionists’ systematic denial of the human individual’s access to that reality of cause-effect which lies beyond the domain of mere sense-perception, was the intent of the rulers of society to make virtual slaves of their subjects, by denying those subjects access to secure knowledge of those creative powers of the human individual mind which set the human species above all other species.  So, the denial of the knowledgeable use of ‘fire’ by the Olympian Zeus of Aeschylus’ Prometheus Bound, degraded mortal human individuals, as the followers of Britain’s Prince Philip and his lying lackey, former Vice-President Al Gore, do, into virtually mere cattle of the rulers of empires and their like.”

  “The strategically crucial issue here, is the scientific and technological superiority of a culture rooted in science, over the sterility of both the Aristotelean tradition, and the surrogate for Aristoteleanism met in the mystical reductionism of the empiricist, positivist, and existentialist followers of Paolo Sarpi: modern philosophical Liberalism.”

  “Thus, until Sarpi’s emergence as a leading power of his faction, in the wake of the Council of Trent, the most crucial strategic weakness of the Venice-directed campaigns of war against the modern nation-state, had been the crippling effect of the influence, on the Venetian cause, of the Aristotelean argument copied by the a-priori presumptions of Euclidean Geometry.  This was the argument which had been crucial in blocking scientific-technological progress, and therefore strategic capabilities, among the so-called Catholic faction.  Sarpi’s strategically crucial innovation was his evasion, if only in a relatively significant degree, of the self-inflicted problem of stagnation, inherent in Aristotle’s doctrine; this is the relative weakness which Sarpi overcame partially, through a swindle, his resurrection of the teachings of a medieval irrationalist, William of Ockham (Latin: Occam).  Sarpi’s adoption of Ockham’s irrationalism allowed Sarpi’s Venetian faction some latitude for the strategically significant, mechanistic application of technological progress, but, at the same time, relied on Ockham’s principle of obscurantism to prevent the spread of knowledge of the actual scientific principles.  This specific kind of irrationalism permeated Sarpi’s adoption of Ockham; this form of systemic irrationalism became known as empiricism, or modern Anglo-Dutch Liberalism.  So, Sarpi bent the law of anti-creativity associated with what Aeschylus had treated as the Olympian Zeus, but without actually violating that characteristic principle of ancient and modern Euro-Asiatic oligarchical systems.”

  Men hela essän förtjänar eftertänksamt studium!  Vår ‘vetenskap’ är enligt LaRouche’s tes sedan århundraden manipulerad för olika strategiska maktsyften, och det kan vara bra att förstå varför det i dag ser ut som det gör och varför vi i dag har den vetenskap vi har.  På tal om loopar. :)

 9. The subject is “dynamics”: THERE IS BUT ONE ISSUE!“, Lyndon H. LaRouche, Jr., 2008-11-15, inledning till:
  If We Don’t Make THIS kind of Reform NOW, We are Not Going to Have a Decent Planet to Live on“, Lyndon H. LaRouche, Jr., 2008-11-11.  “Lyndon LaRouche made the following remarks to a private meeting in Washington, D.C., on Nov. 11, 2008.  The transcript has been edited, and subheads added.

______

Leif Erlingsson
2008-12-07

Hjälp gärna till ekonomiskt på PG 452 66 54-1, Leif Erlingsson.  Jag har ju fortfarande räkningar att betala, och engagemang kostar.