av Leif Erlingsson
2005-07-24
   
Tidigare publicerad på lege.net.  Första stycket nedan nyredigerat 2009-02-15 utifrån den ursprungliga kontext i vilken texten postades.  Daterade tillägg i slutet är från ursprunglig publicering, tillagda angivna datum.
   
Rubriken kommer från Bo Modén, som 2005-07-02 på mailinglistan mediekritik@yahoogroups.com gör en viktig observation angående, för de officiella 11 september-berättelserna, ytterst komprometterande avslöjanden kring attacken på Pentagon den 11 september 2001, och därvid bl.a. skriver att “Har makten en gång inlett denna typ av operationer kan utvecklingens inre dynamik göra att makten tvingas att eskalera hoten.  Denna svårkontrollerade dynamik kan leda till världskrig.
   
Inte för att det direkt anknyter till världskrig, men jag läste precis i DN om den helt oskyldige Brasilianaren, den hårt arbetande elektrikern Jean Charles de Menezes som sköts ned av polis vid Stockwell tunnelbanestation sedan han förföljts av civilklädda personer (som var poliser) från ett bostadskvarter, som polisen hade under bevakning.  Jean Charles de Menezes blev rädd för förföljarna och började springa.  I tunnelbanan blev han avrättad med sju skott i huvudet (och ett i axeln).  Hård kritik riktas nu mot polisledningen, sedan det framkommit att poliserna fått order om att skjuta mot huvudet på misstänkta personer.
   
Massoud Shadjareh, ordförande i den Englandsbaserade Islamiska människorättskommissionen (IHRC):

“Vi är rädda att oskyldiga människor kommer att förlora livet på grund av polisens nya riktlinjer”

DN Söndag 24 juli 2005:

“Enligt uppgifter i tidningen Financial Times har brittisk polis fått nya förhållningsregler för eldstrider med misstänkta terrorister.  Polisen har nu tillstånd att sikta mot huvudet i stället för kroppen.  Tanken är att det ska hindra en misstänkt självmordsbombare från att hinna utlösa sin sprängladdning.”

Den man som sköts till döds av polisen vid Stockwell tunnelbanestation bar dock inte på några sprängmedel.  Enligt vittnesuppgifter ska han ha fallit framåt på mage när skotten avlossades.  Han blev skjuten upprepade gånger från nära håll, vilket ledde till att han avled kort därefter.
   
Det finns en juridisk regel som kallas “tit for tat”, eller “lika för alla” – alla är lika inför lagen, etc.  Enligt denna grundläggande juridiska princip så måste privatpersoner lagligt nu i England kunna skjuta poliser först (i huvudet) och fråga sedan, för att försvara sig mot att eventuellt bli skjuten av polisen.  Och eftersom man inte kan veta vem som är poliser, eftersom poliser kan vara civilklädda, så innebär detta att alla människor i förebyggande syfte, för att skydda sig själva, lagligt nu i England måste kunna få skjuta vem som helst som de känner sig hotade av eller som de tror att de i framtiden skulle kunna bli hotade av.  Nu argumenterar jag givetvis inte för något så absurt – jag visar bara vad den logiska konsekvensen är av britternas fina instruktioner.  Vi måste stoppa vansinnet!

  • 30 Jul 2005: Senare uppgifter säger att han inte insåg att han var förföljd utan endast sprang för att hinna tunnelbanan.
  • 17 Aug 2005: Polisens version faller helt samman.  Tunnelbanans övervakningskameror visar vad som verkligen hände.  Brasilianaren sprang inte.  Och han var redan övermannad när han avrättades.  Guardian skriver mer.
  • En kanske alltför konspiratoriskt lagd gissning kan vara att man avsiktligt avrättade en person, vilken som helst, med syftet att öka folks rädsla och att testa deras reaktion på en sådan avrättning.  Den nuvarande politiken är mycket beroende av att öka rädslan, om det inte lyckas så blir slutresultatet nämligen fängelse för Bush, Blair och medlöpare.

Leif Erlingsson
2005-07-24
   
[Fristående forsättning följer i "Mer om den av London-polisen mördade brasilianaren", Leif Erlingsson, 2005-08-21.]