av Leif Erlingsson
2006-10-15

Tidigare publicerad på lege.net.

Många tycks tro att frågan om vad som hände den 11 september 2001 är en inrikespolitisk fråga för amerikanerna själva, en struntsak i jämförelse med imperialismens offer.  För en person som redan uppfattar alla människor som lika värda kan det tyckas så, men låt oss vara ärliga, nästan alla människor är sig själv och sina närmaste närmast.  Därför har frågan om 11 september, om båda sidor ges utrymme i debatten, kraft att i grunden skaka om vår världsbild genom att det tydligt visar att cynismen INTE ENBART RÖR “ANDRA”, utan i lika hög grad “OSS SJÄLVA”.  Inte bara fattiga svartingar som man idkade prickskytte på i New Orleans, utan vita välutbildade vanliga människor.  Inte bara de fattiga stackare som tar värvning i USA.  Inte bara Afghaner, Irakier, Palestinier.  VI SJÄLVA KAN OFFRAS.  ** DET ** är det oerhörda som 11 september HAR POTENTIALEN att lära oss.  Och det är därför det är så farligt.  — Inte ens vår egen rasism kan skydda oss mot det 11 september kan lära oss.  Undra på att frågan måste sopas under mattan – den har potentialen att rubba hela vår världsbild.  Det är verkligen inte enbart “en inrikespolitisk fråga för amerikanerna som de kan lämnas ensamma att syssla med”, som en person uttryckte det.

För mig är detta oerhörda – att ALLA KAN OFFRAS – i själva verket huvudfrågan.  Inte imperialismen, oavsett hur illa jag tycker om den.  För till sist är jag bekymrad över mina egna barns framtid, och inte enbart över hämnd från förtryckta, utan mer direkt: Även vi själva är ovidkommande, utan betydelse, kan offras.  Och kommer därför att offras, om vi inte ändrar spelreglerna.

11 september var för mig en möjlighet att ändra spelreglerna.

Kampen mot imperialismen har trots massor av års arbete inte gått i land med det.  Men 11 september – om det förstås – kan göra detta.  EFTERSOM RASISM INTE KAN AVSKÄRMA OCH SKYDDA OSS mot slutsatsen att vi själva kan offras, att vi inte ses som mer värda än “de andra”.  VILKET HAR POTENTIALEN ATT FÖRA SAMMAN ALLA FOLK I GEMENSAM SOLIDARITET.  Att se att vi alla är i samma båt.

[Detta är en blogg. Nyast överst. Sammanhang underst....]

TYSTNAD PLUS TORTYR ÄR DELAKTIGHET

Leif Erlingsson
2006-10-15