av Leif Erlingsson
2006-07-26

Tidigare publicerad på lege.net.

I takt med att allt fler människor världen över kopplar upp sig på Internet och upptäcker en annan verklighet än den officiella tar media sin roll som skadebegränsare – att dämpa människors kanske annars ohämmade reaktioner – på allt större allvar.  Man “hanterar” den publika uppfattningen av det som händer, för att så mycket som möjligt begränsa vad som når människors medvetanden.  Man söker begränsa förståelsen och tolkningen av vad som sker, genom att styra in denna förståelse och tolkning in i den officiella kulturen/verkligheten.

I helgen såg vi flera exempel på detta, både i New York Times, där man argumenterar för att universitetsprofessorn från Madison som är medlem i akademiker för 911-sanning ska avskedas, och här hemma i SvD där man publicerat en hafsig blandning av seriösa och totalt oseriösa så kallade konspirationsteorier under rubriken “Konspirera mera”, därav min rubrik “Desinformera mera”.

Jag har länge tänkt skriva om hur desinformation går till, och denna artikel är inte så att säga något mästarprov i den genren, men med tanke på helgens utbrott känner jag att en mindre kommentar är på sin plats.

Några av de viktigaste ingredienserna i god desinformation (alla dessa användes i SvD i söndags):

  • Undvik för allt i världen de starkaste argumenten för teorierna
  • ta gärna upp skakiga argument som inte kan konfirmeras, och berätta förstås att de inte kunnat konfirmeras
  • Blanda seriösa teorier med helt oseriösa
  • Undvik som pesten seriösa källor för teorierna
  • Använd mycket seriösa källor mot teorierna
  • Kommunicera genom din attityd att din version är sunt förnuft och, underförstått, teorierna är tokerier

Detta var förstås bara några punkter, det går att hitta mycket mer och var och en som har en bok i retorik kan själv roa sig med det.  Eftersom jag själv anser att det här skrivna är sunt förnuft så kommunicerar jag förstås själv genom min egen attityd att desinformationen är tokerier.  Därför kan givetvis den sista ingrediensen ovan kastas tillbaka på mig själv.

Den som vill studera god desinformation ute i det fria kan t.ex. klicka här och här.  För den första länken, som är på engelska, måste man registrera ett konto hos New York Times.

2006-08-02: Rekommenderade länkar: En annan verklighet, Rigorous Intuition (v. 2.0), Rigorous Intuition (tidigare), Serendipity (original), Serendipity (kopia)

Leif Erlingsson
2006-07-26

[Långt efter att jag länkade till "En annan verklighet" ovan, så gick mannen bakom siten så att säga in i "En annan verklighet" vad gäller hur han såg på undertecknad.  Vi gör alla våra verklighetstolkningar utifrån våra tidigare erfarenheter.  Resultaten beror så att säga på 'inparametrarna'.  Mitt eget projekt med detta artikelarkiv handlar just om att göra begripligt varför jag själv kommer till de slutsatser jag har kommer till.  Med tillräcklig kunskap om andra så kan man naturligtvis även förstå varför de kommer till sina slutsatser.  För den som önskar ta del av bakgrunden till "En annan verklighet":s syn på undertecknad så har jag dokumenterat detta i texten "EN BERÄTTIGAD VARNING angående Quantum Future Group, et al.". -- Leif Erlingsson, 2009-03-07.
PS: Kommentarerna i denna tråd ger ännu djupare insikt i hur mannen bakom siten "En annan verklighet" tänker. -- Leif Erlingsson, 2009-04-10.
]