Eller Ljuga sig sjuk

av Leif Erlingsson
2005-10-26

Tidigare publicerad på lege.net.

Jag tror att man kan säga att eliten har drabbats av psykisk sjukdom – och riskerar att dra med oss andra också i galenskaperna.  Men vi måste behålla eller återerövra våra sunda vätskor och sätta stopp för galenskaperna.

Är Sverige en sluten “sekt”, som måste skyddas från verkligheten?  Man undrar ju.  Någon skrev “Sverige en sluten anstalt”.  Det kanske är så – även om jag inte i övrigt delar uppfattning med den som skrev det.

Jag funderar om det är så att liken i garderoben – som den hemligstämplade sanningen om Palmemordet, eller Estoniakatastrofen – till sist har gjort att eliten har förlorat förståndet…  De kanske tror att de är bättre än folk är mest på att hantera kriser.  De kanske har fel.  Vi kanske alla måste hjälpas åt.  Vi kan börja med att tala sanning och att säga som det verkligen är.  Att sluta ljuga så för varandra.

I Sanningar om lögnen i dagens Aftonbladet (26 oktober 2005) noteras att “det är hos mördare hon märkt den största benägenheten att ljuga.  Lögnen är alltså en fortsättning på våldet med andra medel” (Thomas Anderbergs recension av Yrsa Stenius bok “Lögnens olidliga lätthet”.)

Jan Viklund berättade att “Lina Grundström om jag uppfattade namnet rätt” hade ringt in till tisdagens “ringP1″ och sagt att skiter medierna i att berätta – jaa, då är det stendött, knäpptyst i det här landet.  Sedan la han till: “För så Vist är hierarkin beskaffad:

    Överstepräster politiker styr samhället.
    Adeln, journalisterna observerar samhället.
    Vi andra stackars satar ÄR själva samhället.

Förutom anonyma döende folkmassor i Pakistan eller Irak, så ägnar svenska journalister just nu mycket kraft att lägga locket på om folkresningen i USA.”

Men vi måste alla sluta tiga.  Kommer ni ihåg “En Svensk Tiger“?
DET ÄR SLUT MED DET NU!

TILLÄGG, 2007-07-12:  Vad som ‘är sant’ i Sverige bestäms av de få utvalda ur överheten som har benämningsmakten, som bestämmer vad som ‘är legitimt’.

Leif Erlingsson
2005-10-26