av Leif Erlingsson
2007-03-23

Tidigare publicerad på lege.net.

Hur kan hela mediesverige ha missförstått det jag bloggar om?” frågar jag mig i den [tidigare!] “Klibbiga” artikeln om “911″.

Svaret antyds av rubriken.  Jag hinner inte skriva hela den artikel jag vill skriva just för ögonblicket, men det finns ingen brist på material, så jag lägger ut rubriken så länge, och börjar lite smått med att meddela att den svenska sionistlobbyn nu ska svartmåla min vän Gilad Atzmon såsom påstådd antisemit, och att de därvid har gett sig ut på alldeles för djupt vatten för små naiva svenska flickor och pojkar utan insikt om hur den riktiga världen är beskaffad.  Roligt ska det bli!  Två av angreppen kan redan läsas här: Huvudledare Sydsvenskan 18 mars 2007: “Antisemitismen och rörelsen”  och här:  “Socialdemokrater bjuder in kända antisemiter”.  Den senare av Jesper Svartvik, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och docent vid teologiska institutionen, Lunds universitet, prästvigd i Svenska kyrkan.

Gilad Atzmon har förstås svarat Sydsvenskans ledare.  Det är ännu ej publicerat, men ett par korta citat vågar jag mig ändå på:

Inte en enda person, vare sig sionist eller judisk socialist, har någonsin lyckats belägga någon av de anklagelserna gentemot mig.  Faktum råkar vara att när jag varnar för att eventuellt vidta laga återgärder drar alla mina anklagare snabbt tillbaka sina anklagelser.  Skälet är uppenbart.  I egenskap av antirasist och hängiven humanist har jag aldrig hänvisat till judar eller andra baserat på ras- eller etniska argument.  Det är tydligt att jag kritiserat judiskhet som en marginell identitet och det är mer än legitimt.  Jag ger mig också på sionismen som ideologi och det är inget fel med det heller.  Mina texter publiceras i dussintals vänstertidskrifter på många olika språk.  Det behöver knappast påpekas att varken Counterpunch, brittiska The Guardian eller spanska Rebelión aldrig skulle ge utrymme åt en “rasist” eller “rabiat” antisemit.
. . .
Därutöver menar jag att Israel och sionismen bör hållas ansvariga för judehat och våld mot judar.  Eftersom Israel definierar sig som “det judiska folkets stat” sker dess övergrepp i judarnas namn och för deras skull.  Under Israels aggressionskrig mot Libanon sa premiärminister Ehud Olmert öppet: “Jag anser att det här är ett krig som utkämpas av alla judar”. (JTA, 8 augusti 2006)  Hur som helst vidhåller jag alltid att detta allvarliga faktum aldrig på något sätt får legitimera våld mot judar.  Jag gör alltså klart skillnad mellan kritik och rättfärdigande.  Det är min övertygelse att ni och era läsare kan göra detsamma.  Låt mig slutligen påpeka att mina iakttagelser inte har någonting med antisemitism att göra.  I själva verket är min åskådning vad som vanligen brukar betraktas som humanism.

Mer kommer när jag hinner.  Det är mycket på gång nu.

Det är för mig nu tydligt att motståndet mot att avslöja “911″ är ideologiskt grundat, och styrt av israel-lobbyns intressen.

Det är alltså Israels makt i svenska ledarredaktioner som förhindrar sanningen om “911″ att bli känd i Sverige!  Och det kan möjligen vara Israels makt i USA-ledningen som ligger bakom “911″.  Att det är Israels makt i Sverige som hindrar sanningen om “911″ att bli känd i Sverige antyds väl ganska tydligt av Jesper Svartviks (ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism) text i Expressen, där han bl.a. framhäver Andreas von Bülows “pamflett” (han skriver så, det är en bok) “CIA och 11 september” “i vilken det påstås att terrorattacken mot USA iscensattes av CIA, möjligen i samarbete med Israel” som exempel på antisemitism!  Det är INTRESSET som talar, mina damer och herrar.  Nu kommer sanningen ut i all sin nakenhet.  Det är inte vad som har hänt i den verkliga verkligheten som har betydelse för dessa propagandister, utan DET ÄR VAD SOM TJÄNAR DERAS HERRARS INTRESSEN!

Tack Gilad, för att du har dragit fram dessa uslingar i ljuset, där de spricker, så troll de är!

PS:  Bara upplysningsvis, så är jag anti-nazist.  Och anti-zionist.  Och anti-fundamentalist.  Och anti-nykonservativ.  Jag är även för många saker, men inte folkmord.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-23 02:00:

Absolut nödvändig läsning för den som inte vill vara lika bortkollrad som svenska ledarredaktioner:

The Power of Israel in the United States
by James Petras
ISBN: 0-932863-51-5 * 192 pp. * 2006

Särskilt kapitel 3, “The Libby Affaire and The Internal War”.  För det pågår verkligen ett krig i USA mellan riktiga patrioter och Israel-lojalister.  De senare har ju för närvarande kontrollen över Vita Huset, men amerikaner är inte lika naiva som svenskar.  Det finns motstånd!  Min vän Mikael Wälivaara har läst detta kapitel, och hans analys kan läsas här:  Kan Dilbert förklara Libby-gate? [Tyvärr råkade MW av misstag ta bort hela sin blogg vid ett senare tillfälle, och denna artikel gick därvid förlorad.]  (Ja, jag fick honom att göra den där analysen, visst var jag förutseende, så säg.  :))

En annan nödvändig analys är förstås professorerna John Mearsheimers och Stephen Walts analys, som har nämnts förut i den här bloggen, som i “The Terror Conspiracy“, 6 september 2006, när f.d. CIA-analytikern och veteranen Ray McGovern nämner den.

Jag skriver också där att DN, SvD, Expressen, SVT, SR o.s.v. knappast kommer att nämna McGovern-intervjun, vilket visade sig korrekt förutsagt.  Svenskar är så bortkollrade.  I USA är iallafall några vakna.  (Som jag nämnde i den artikeln, McGovern har även varit med om att bilda “Veteran Intelligence Professionals for Sanity” (VIPS), alltså ungefär “veteran-underrättelsefolk för mental hälsa”.  Det skulle vi behöva i Sverige!!!)

Tillhör du dem som först nu börjar tillfriskna?  Missa då inte att gå tillbaka i arkiven i den här bloggen!  Läs t.ex. vad Ray McGovern säger i min artikel “The Terror Conspiracy“!!!  Efter att ha citerat Ray McGovern konstaterar jag i den artikeln:

Ovanstående är svårt att förklara, för den som försöker argumentera att “konspirationer inte kan hållas hemliga”.  I verkligheten är “våra fria medier” de som är allra bäst på att hemlighålla.  Har man inte fattat det, har man inte fattat någonting alls.

Men angående just 11 september, ovan såg vi att redan FÖRE 11 september gav Bush Israel i princip fria händer, och MINDRE ÄN 24 TIMMAR EFTER 11 september körde Israels stridsvagnar in i Västbanken.  Är det någon som på allvar tror att Israel inte visste vad som skulle hända i New York?  Är det någon som tror att de inte “hjälpte till”?

Och vilka här i vårt eget land tjänar på krig?  Finns det någon här hemma som har intresse av att detta tystas ned i pressen?

Läs hela texten på länken.  Det är den värd.  Ni som kommer in sent har mycket analys att ta igen!

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-23 14:00:

Sydsvenskan tar in Atzmons svar.  Men man stryker ett alltför effektivt argument, och lägger till lite dumma kommentarer.  Se denna länk för hela sammanhanget.  Jag citerar här strykta delarna samt Sydsvenskans ingress och svar:

STRYKT: (om ett brott som begicks för 2 000 år sedan)

STRYKT:  Jag har förstått att bosättare i Hebron, strax innan de slog sönder kindknotan på en svensk Palestinaaktivist för några månader sedan, intressant nog ropade åt henne: “Vi dödade Jesus [och] vi ska döda er också.“  Hur besvärande det än må låta så finns det judar som själva ser sig som Jesusmördare.  Men det har ingenting med mig att göra.

INGRESS:  Israel och sionismen bör hållas ansvariga för judehat och våld mot judar.  Men påståendet att jag med den åsikten skulle vara antisemit är felaktigt, skriver Gilad Atzmon apropå Sydsvenskans ledare den 18 mars.  Ledarredaktionen svarar.

SYDSVENSKANS SVAR:  Den moderna antisemitismen utger sig ofta för att vara kritik av Israel eller av sionismen.  Det är en vanlig taktik, speciellt bland grupper som tillhör den politiska vänstern.
EU:s centrum för övervakning av rasism och främlingsfientlighet, EUMC, ger följande exempel på denna typ av antisemitism:
Att hävda att staten Israel är ett rasistiskt projekt.
Att jämföra Israels politik med Nazitysklands.
Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Israels agerande.
Alla dessa uttryck för antisemitism går att finna — i riklig mängd — bland Gilad Atzmons alster.
Att han sedan kallar det humanism lurar inte någon.
LEDARREDAKTIONEN

Enligt delar av den definitionen är det svårt att inte vara “antisemit” i den verklighet vi lever i…  Israel bedriver ju etnisk rensning.  Den som är emot Israels etniska rensning PÅ ANDRA SEMITER skulle alltså vara antisemit!  Det är så dumt att man knappt kan tro att de har skrivit så där.

Dessutom är Gilads engagemang helt opolitiskt.  Som född i Israel och f.d. soldat för Israel har det tyngt hans samvete att Israel faktiskt bedriver etnisk rensning i hans namn som jude!  Han har därför avsagt sig judendomen och söker som filosof och kännande människa svaren på svåra humanistiska frågor.  Han är definitivt inte antisemit, och inte heller intresserad av politik.  Etik är hans intresse.  Och musik.

Själv har jag avsagt mig mormonismen.  Jag är också “Ex.”.  Jag kan därför varmt sympatisera med Gilads samvetsdrivna behov att ta ansvar för vad som faktiskt görs i hans namn!  När jag själv fick veta att en i mormonkretsar uppskattad mormonsk domare har skrivit motiveringar för USA:s användning av tortyr (Googla Jay S. Bybee – även med Alberto Gonzales) kände jag själv hur viktigt det är för mig som före detta mormon, att moraliskt ta avstånd från det.  Och när vår nuvarande statsminister tycker att tortyr är ganska OK, då måste jag som svensk ta ansvar för vad som faktiskt görs i mitt namn, och ta avstånd från det!  (Se även ett mail jag skrev samma dag jag hörde det!)

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-24:

Eva Myrdal svarar från Folket i Bild Kulturfront.  Kort citat:

…  I torsdagens Expressen läser vi Jesper Svartviks angrepp på seminariet.  Han skriver utan egen kunskap – han var inte bland publiken.  I sin text anklagar han en av talarna, Gilad Atzmon, för att vara antisemit.  Anklagelsen är absurd.  Vad Gilad Atzmon faktiskt sade är lätt att konstatera också för den som inte deltog.  Hans anförande ligger ute på nätet (genom t.ex. Folket i Bilds hemsida, fib.se).  Atzmon är själv jude och han kritiserar staten Israels politik och judiska organisationer som stödjer staten Israels politik i alla judars namn och påpekar “inte i mitt namn”.  Jesper Svartvik anklagar en judisk debattör som är kritisk till Israel för att vara antisemit, istället för att ta en diskussion i de politiska sakfrågorna. …

En länk till Gilad Atzmons tal på svenska:  “Gilad Atzmon – Från skuld till ansvar“.
Talet på orginalspråk:  “Gilad Atzmon – From Guilt to Responsibility (The Stockholm Conference Talk)“.

Nu blir det ju fel om Jesper Svartvik och hans vänner lyckas i sitt uppsåt att flytta bort fokus från de verkliga frågorna.  Vilka frågor är det dessa personer inte vill att vi ska tänka på?  Ja, LÄS Gilad Atzmons tal!  LÄS ÄVEN Ramzy M. Barouds tal.  Det var verkligen bra:  “Ramzy Baroud – Articulating a Just Peace: Whose Responsibility?

En länk till fib.se:s artikel om seminariet, dagen efter (2007-03-19): “Irak, Palestina och Afghanistan är samma ockupation“, av Knut Lindelöf (text och bild).  Min egen avnäpsning av Jesper Svartvik sände jag som insändare till Expressen i går (vet inte om de tar in den):

Hej Insändarsidan.

På Sidan 4 / Debatt förde Expressen den 22 mars 2007 in en fruktansvärd förtalsartikel av Svenska kommittén mot antisemitism, genom Jesper Svartvik, där denna under rubriken “Socialdemokrater bjuder in kända antisemiter” påstod att en av europas främste jazzmusiker skulle vara “antisemit”.  Jag var på det förtalade seminariet ifråga, och kan som vittne klart och lugnt deklarera att det inte förekom någon antisemitism där.  Gilads engagemang uppfattar jag, utifrån min egen livserfarenhet, som helt opolitisk.  Som född i Israel och f.d. soldat för Israel har det tyngt hans samvete att Israel faktiskt bedriver etnisk rensning i hans namn!  Han har därför avsagt sig judendomen och söker som filosof och kännande människa svaren på svåra humanistiska frågor.  Jag har själv avsagt mig en religion för att därigenom ta mitt moraliska ansvar för vad som gjordes i mitt namn.  Därför sympatiserar jag djupt med den själsnöd som drivit Gilad Atzmon dit han är i dag.  Att kalla den som är emot Israels etniska rensning på andra semiter för judehatare eller antisemiter är så dumt att man knappt kan tro att Svenska kommittén mot antisemitism har skrivit så där.  Gilads intresse är moraliskt.

Leif Erlingsson
Tullinge

Även andra har sänt in insändare, och Gilad Atzmon har själv sänt in ett bemötande till Expressen.  Jag bevakar!

Genom att organisera ett seminarium som kopplar samman olika internationella skeenden i en samlad analys, lockar vi fram de verkliga intressena bakom – lockar fram trollen i ljuset, så att säga.  Kommer de att spricka?

Jag var förresten på ett möte mellan intresserad allmänhet och Sveriges Radio i går.  Drygt 75 kunniga medborgare där de flesta uttryckte sig gav mig starkt stöd för mina åsikter och värderingar – och den oerhörda frustration som jäser med att diskussionerna av dessa och många andra viktiga frågor ska stoppas i ‘public service’.  Verkligheten släpps inte in till den offentliga ‘sannings-loopen’.  Babblande idioti måste bli resultatet – ett land utan förnuft, för ett folk utan medvetande.  Är det någon som tror att vi navigerar säkert in i framtiden med sådan rundgångsfundamentalism?  (Se även http://klarsprakare.se/.)

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-25:

Länkar:

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-27:

Ulf Carmesund försvarar Gilad Atzmon i Expressens nätupplaga:

NU KOMMER DET MERA, 2007-03-28:

Expressen tar in Gilad Atzmons replik på Svenska kommittén mot antisemitism / Jesper Svartviks förtalsartikel.  Hela sidan 4, faktiskt.  Och det om den svenska Palestinaaktivisten som blev attackerad av Jesushatande judiska bosättare, som Sydsvenskan hade strukit, fick han med här!  När Expressens webbserver kommer upp igen ska den finnas här: “Humanister måste få tala utan att kallas antisemiter“, enligt Mikael Wälivaara och andra. [MW skrev en artikel om att Gilad Atzmon besvarar anklagelser, men tyvärr råkade han vid ett senare tillfälle av misstag ta bort hela sin blogg, och denna artikel gick därvid förlorad.]

Citat ur Atzmons replik i Expressen – om vad detta egentligen handlar om:

“Irak har redan nedmonterats.  Nu verkar det som om Iran och Syrien väntar på sitt öde.  Jag är krigsmotståndare, det ingår i min roll att påpeka att American jewish committée och AIPAC (den israeliska lobbyn) offentligt pushar för ett krig i Iran.
Detta är en total tragedi, särskilt för det judiska folket.  Jag vill tro att det finns fler än tillräckligt med judar som är oroade över det faktum att judiska lobbyorganisationer proklamerar krig i det judiska folkets namn.
De gör det utan ha blivit berättigade att göra det.
Svartvik påstår att den enda sorts “förintelse-förnekande” som bekymrar mig är “förnekandet av den pågående förintelsen av palestinierna”.  Han har nästan rätt.  Som en etiskt orienterad människa anser jag att Förintelsen bör ses i termer av sin innebörd.  Att förstå innebörden av Förintelsen är att stå i främsta stridslinjen i kampen mot förtryck och missbruk av mänskliga rättigheter.  Det är ingen hemlighet att irakierna och palestinierna nu är utsatta för den värsta typen av terror.  Om vi har lärt vår läxa, om vi verkligen är ansvarskännande medmänniskor, då är det irakierna och palestinierna vi måste visa omtanke.  Att slåss för palestiniernas och irakiernas rättigheter är en moralisk skyldighet.”

Eller med andra ord, iRack (och iRan), tips från Gilad.

NU KOMMER DET MERA, 2007-04-02:

Ännu fler länkar:

NU KOMMER DET MERA, 2007-04-05:

  • I måndags diskuterades detta i radions P1, här en avskrift:
    “Antisimetism [sic] eller inte”
    Debatt mellan Jesper Svartvik och ABF:s Johan Peanberg.
  • “Kampen mot sionismen och sionister är sannerligen en kamp mot uppsjöar av lögner och desinformation.”  Gilad Atzmon svarar på Jesper Svartviks nya angrepp i Expressen den 2 april:
    “Sionister använder lögner i sin kamp”.  Expressen 5 april 2007.

NU KOMMER DET MERA, 2007-05-21:

Antagligen av något slags obetvingligt behov av att bevisa sin makt har nu Israellobbyn genom Svartvik fått ÄNNU EN REPLIK i ämnet:

Det är denna utnötningstaktik som till sist nöter ned motståndet.  Eller ska någon replik tas in?  Fundera också på VARFÖR Expressen ACCEPTERAR ännu en artikel i det utnötta ämnet…

Leif Erlingsson
2007-03-23