av Leif Erlingsson
2006-12-30

Tidigare publicerad på lege.net.

Ramsey Clark, tidigare amerikansk justitieminister, om varför den så kallade avrättningen (mordet) på Iraks statschef är ett allvarligt krigsbrott:

BRussells Tribunal:

Anders Püschel gjorde denna översättning 2006-12-30, som han skriver är fri att publicera i tryckt eller elektronisk form, om man bara meddelar honom om det (han kan nås via mig):

Saddam Hussein mördad av USA

Iraks president Saddam Hussein mördades av USA och dess marionettregering kort före gryningen den 30 december 2006.  Som amerikansk krigsfånge lämnades han ut för hängning på amerikansk order.

Av Kommunistisk Politik, 30 december 2006

Enligt propagandan var Saddam Hussein en av historiens stora massmördare.  Detta har inte på något sätt bevisats i en oberoende domstol.  Den så kallade rättegången mot Saddam Hussein kommer att bli känd i historien som en av de skändligaste skådeprocesserna någonsin.  Den genomfördes i en specialdomstol upprättad av USA, fem av Saddam Husseins försvarare mördades och huvuddomaren byttes ut på USA:s order mitt i processen.  Denna fars kritiserades av internationella jurister, människorättsorganisationer och till och med FN som en parodi och ett brott i sig mot folkrätten.

Men inte ens denna “rättegång” kunde på något övertygande sätt dokumentera Saddam Husseins ansvar för mer än hundra kurdiska landsbygdsbors död efter ett misslyckat mordförsök på Saddam Hussein och andra högt uppsatta medlemmar av den irakiska regeringen år 1982 under kriget mellan Irak och Iran.  Ungefär 148 personer arresterades, ställdes inför rätta och dömdes för denna konspiration.  De dömda avrättades tre år efter det misslyckade mordförsöket.  Det var detta som Saddam Hussein “dömdes” och hängdes för.  En rad andra rättegångar mot Saddam Hussein för andra påstådda brott genomfördes aldrig.  Inte ens skuggan av bevis för Saddam Husseins ansvar för massmord på det irakiska folket har lagts fram.

USA:s före detta justitieminister Ramsey Clark, en av de internationella juristerna bland Saddam Husseins försvarare som inte fick lägga fram sitt försvar, kallar avrättningen “segerherrens orättvisa“.

Trots många internationella protester mot att genomföra avrättningen har USA och dess marionettregering haft bråttom att verkställa den.  Avsikten är att försvaga det ständigt växande motståndet mot USA:s och den imperialistiska koalitionens illegala ockupation av Irak, att splittra Irak enligt nationella och etniska skiljelinjer och att upprätta en utdragen inbördeskrigssituation i landet.  Under sin fångenskap uppträdde Saddam Hussein som president, som irakisk och arabisk nationalist och motståndsledare.

Trots USA:s erbjudanden om att han kunde rädda sitt liv genom att uppmana den irakiska motståndsrörelsen att lägga ned sin väpnade kamp mot ockupationen, uppmanade Saddam Hussein tvärtom upprepade gånger under rättegången och i uttalanden från sin fångenskap i USA:s militärfängelse motståndet att fortsätta till dess att ockupationsmakten har fördrivits och Irak är befriat.

Saddam Hussein dog för sitt motstånd mot USA-imperialismen och som irakisk och arabisk martyr.

Mordet på Saddam Hussein kommer dock inte att försvaga motståndet mot den imperialistiska och kolonialistiska ockupationen och mot dess marionetter.  I en varning mot att genomföra avrättningen skriver Baath-partiet att den “inte kommer att försvaga den väpnade revolutionen, utan bara öka dess styrka ännu mer och utöka dess omfattning, öka antalet motståndskämpar och lägga ansvaret för ännu fler amerikanska soldaters död på den amerikanska regeringens axlar” [1].

Det förra Irak-kriget och sanktionerna mot Irak fram till invasionen i mars 2003 kostade mer än en och en halv miljoner irakier livet.  Efter att det nuvarande kriget och ockupationen inleddes beräknas inemot 700 000 irakier ha dödats.  USA, Storbritannien och dess allierade har genomfört massmord på irakierna.

Bush, Blair, Fogh och de andra ansvariga för brotten mot mänskligheten har ännu inte ställts inför rätta.

NOT: [1] Se hela deklarationen (på engelska) här: http://uruknet.info/?p=m29363

Översättning från danska: Anders Püschel, som dock har strukit ett stycke med innebörden att två av Saddam Husseins medåtalade avrättades samtidigt, vilket var en tidig uppgift som visade sig felaktig.

Min egen kommentar: Oavsett vad man anser om Saddam så handlar detta i alla avseenden om ett utomrättsligt förfarande, ett mord, på en statschef.  Rätt och slätt.  Allt annat är undanflykter.  Och oavsett vad man tycker om danska Kommunistisk politik, så vågar de säga sanningen.

Juridiskt finns det faktiskt mer fog för att hänga Bush, Blair &Co än det fanns att hänga Iraks laglige statschef.  Och om någon hävdar att det i så fall är fel på lagen, som av detta skäl inte skulle följas, så visar det hur långt det ponerologiska tänkandet har gått…

Men än värre än mordet på Saddam är förstås de pågående morden på intellektuella i Irak.  Och inrikesministeriets dödspatruller.  (Human Rights Watch, Amnesty.)  Ett ministerium som Sverige ger utbildning åt i Jordanien.  Detta talas om på vart och vartannat antikrigsmöte jag varit på.  Men i övrigt här hemma ser jag på den närmast teologiska blindhet som gör att hela den svenska politiska skalan är fast i sina politiska kartor, och därför är inkapabla att uppfatta verkligheten.  För politiskt korrekta debattörer tillhör detta istället sfären fanatiska konspirationsteorier.  Hög tid även för ett svenskt paradigmskifte (= kasta utgångna kartor och börja titta på terrängen), säger jag!

Leif Erlingsson
2006-12-30